vrijdag 28 december 2012

vrijdag 21 december 2012

Berging bultrug / potvis

De overleden bultrug die vorige week gestrand is op zandplaat De Razende Bol voor de kust van Noord-Holland is in opdracht van Rijkswaterstaat door BDS Harlingen geborgen.
Maandagavond (17 december) kon bij hoog water een sleepverbinding met het overleden dier worden aangelegd, waarna de bultrug is vervoerd naar de NIOZ-haven op Texel.

De eveneens aangespoelde potvis zou de volgende dag worden weggehaald. Het dier was al overleden toen hij aanspoelde. Omdat de potvis al in verregaande staat van ontbinding verkeerde en diep in het zand gezakt was, nam het bergen wat meer tijd in beslag. Woensdag is het uiteindelijk gelukt om ook dit dier weg te slepen.

Beide dieren worden onderzocht en ontleed door Naturalis.

Bultrug "Johannes"


De Nomad komt met de bultrug aan in de haven


 
De gestrande potvis


André Borsch bij de potvis


 

dinsdag 6 november 2012

Jacht gesleept vanaf Terschelling

Met de Nomad uitgevaren naar Terschelling om een jacht naar jachtwerf Atlantic te Harlingen te slepen.



Jacht "Zonnekind"

dinsdag 30 oktober 2012

BDS bezig in hangcultuur diverse mosselbedrijven

De afgelopen weken heeft BDS geassisteerd bij het binnenhalen van boeien welke geplaatst zijn in de Waddenzee. 

Deze boeien liggen aan touwen tussen palen vast. Aan deze touwen zijn zgn. invanglijnen bevestigd. Het mosselzaad gaat rondom deze lijnen zitten. Als het mosselzaad een bepaalde grootte heeft, worden de lijnen door de mosselvissers als het ware kaal geschraapt. Het opgevangen mosselzaad wordt dan op speciaal daarvoor aangewezen percelen in de Waddenzee uitgezet om verder uit te groeien.
Wanneer het mosselzaad van de lijnen gehaald is, moeten de boeien uit het water worden gehaald. Dit moet voor 1 november gebeuren i.v.m. eventuele ijsgang.

Met de kraan op ons schip de BDS-Transporter worden ze aan boord gehesen. Bij terugkomst in de haven worden ze aan wal getakeld en opgeslagen op ons terrein en liggen ze klaar voor het volgende seizoen! Vanaf half maart worden ze weer terug geplaatst. 

Dit systeem wordt MZI genoemd (mosselzaadvanginstallatie).



BDS Transporter



Het inhalen van de boeien
 
 
 

Mosselzaad aan de invanglijnen

 

 
 







                                                 


 

 





vrijdag 21 september 2012

Demonstratie nieuw veegsysteem olievervuiling

Vandaag hebben we een nieuw veegsysteem getest in de Nieuwe Vissershaven, inzetbaar bij het ruimen van olie op het water.

Dit systeem is het resultaat van een intensieve samenwerking van de producent Norlense in Noorwegen en BDS Harlingen. Bij het ontwerp en uitvoering van dit produkt is BDS uitvoerig betrokken geweest.

Het gaat hier om een veegsysteem met aan het eind een olie-opslagtank. Het systeem wordt door 1 of 2 bootjes voortgetrokken door het water. Alles wat binnen de veegarm komt, wordt opgevangen in de opvangzak en kan zo gemakkelijk worden afgevoerd.

Dit materiaal valt onder het zgn. quick-response-equipment systeem, d.w.z. dat het een en ander is opgeslagen in een container, het is daarom makkelijk te vervoeren, snel verrijdbaar en inzetbaar.




 



Vanaf de achterzijde: de olieschermen met aan de achterkant de opvangzak
 

donderdag 20 september 2012

Duits motorjacht vastgelopen op de Pollendam

20 september 2012: Het duitse jacht "Moonraker" loopt vast de Pollendam. Bergingsschip "Nomad" vaart uit ter assistentie. Omdat er gevaar is dat het schip lek raakt wanneer het wordt los getrokken, wordt ook de "Andries"ingezet, waarna het jacht naar Harlingen wordt gesleept.



 
 
 
 
 
 
 





vrijdag 31 augustus 2012

Gekantelde vrachtwagen in Goutum

Afgelopen vrijdag kregen wij een melding binnen van olieverontreiniging in Goutum. De dieselolie lekte uit de tank van een gekantelde vrachtwagen. Ter plaatse hebben wij de olie met absorberend materiaal opgeruimd en afgevoerd.

 
Absorptie-worsten geplaatst in het water om de olie op te zuigen.
 

donderdag 16 augustus 2012

Klipper Breesant gesleept

Op woensdag 25 juli zijn wij uitgevaren met de Nomad: de klipper "Breesant" had bij het droogvallen roerschade opgelopen en moest worden gesleept naar de Willemshaven te Harlingen.

dinsdag 3 juli 2012

Olieverontreining te Leeuwarden

Op 26 juni jl. ontvingen wij een melding van dieselolieverontreiniging in enkele sloten te Leeuwarden. Onze olieruimploeg heeft deze vervuiling met olie-absorberende materialen (worsten / doeken) en met behulp van een vacuümunit opgeruimd.

 
 

donderdag 3 mei 2012

Vrachtwagen in sloot Franeker-Sexbierum

Op 28 april kregen wij opdracht om te assisteren bij een in de sloot geraakte vrachtwagen, op de parallelweg Franeker-Sexbierum. Er was sprake van een lekkende brandstoftank. Absorptiemateriaal geplaatst, afgevoerd en weer nieuwe geplaatst gedurende enkele dagen totdat de gehele verontreiniging was opgeruimd.


donderdag 26 april 2012

Personenbus uit water getakeld

 
Op 26 april uitgereden naar Lauwersoog om een personenbus uit het water te halen.
Door André is onder water een strop om de bus geplaatst, waarna deze uit het water kon worden getakeld.
 



maandag 27 februari 2012

Berging gezonken kraanschip te Oude Schouw

Op 22 februari werd onze hulp ingeroepen bij het bergen van een gezonken kraanschip te Oude Schouw.
Om de olievervuiling, veroorzaakt door het weglekken van dieselolie uit het schip, in te dammen zijn er direkt na aankomst olieschermen geplaatst in het water rondom de gezonken boot.
Nadat onder water kabels geplaatst waren om de romp van het schip, kon deze uit het water worden getakeld. De gemorste olie is met behulp van een olieskimmer en olie-absorptiemateriaal verwijderd en afgevoerd.