vrijdag 21 september 2012

Demonstratie nieuw veegsysteem olievervuiling

Vandaag hebben we een nieuw veegsysteem getest in de Nieuwe Vissershaven, inzetbaar bij het ruimen van olie op het water.

Dit systeem is het resultaat van een intensieve samenwerking van de producent Norlense in Noorwegen en BDS Harlingen. Bij het ontwerp en uitvoering van dit produkt is BDS uitvoerig betrokken geweest.

Het gaat hier om een veegsysteem met aan het eind een olie-opslagtank. Het systeem wordt door 1 of 2 bootjes voortgetrokken door het water. Alles wat binnen de veegarm komt, wordt opgevangen in de opvangzak en kan zo gemakkelijk worden afgevoerd.

Dit materiaal valt onder het zgn. quick-response-equipment systeem, d.w.z. dat het een en ander is opgeslagen in een container, het is daarom makkelijk te vervoeren, snel verrijdbaar en inzetbaar.




 



Vanaf de achterzijde: de olieschermen met aan de achterkant de opvangzak
 

donderdag 20 september 2012

Duits motorjacht vastgelopen op de Pollendam

20 september 2012: Het duitse jacht "Moonraker" loopt vast de Pollendam. Bergingsschip "Nomad" vaart uit ter assistentie. Omdat er gevaar is dat het schip lek raakt wanneer het wordt los getrokken, wordt ook de "Andries"ingezet, waarna het jacht naar Harlingen wordt gesleept.