woensdag 11 december 2013

Schip vastgelopen bij Holwerd


In de vroege ochtend van 6 december ontvingen wij de melding betrefffende een vastgelopen schip te Holwerd.
Tijdens de storm en het extreem hoge water van 5 december was bij Holwerd een schip van Rijkswaterstaat (de Kennemer) losgeslagen. Het schip lag vast aan de pier bij Holwerd.
Enkele kilometers naar het oosten is het circa 30 meter lange schip tegen de dijk aan komen te liggen.
Het was een hele klus, maar met man en macht en met behulp van enkele sleepboten is het gelukt om het schip van de dijk los te slepen.

 
 
 
 
 
 


maandag 18 november 2013

Olieruiming bij de Tjerk Hiddessluis te Harlingen

Olieruiming bij de Tjerk Hiddessluis te Harlingen op 14 november 2013.

 

 

dinsdag 29 oktober 2013

Storm op 28 oktober!!

Het ging behoorlijk tekeer op maandag 28 oktober. Ook hier in de haven was het goed te merken. De Nomad moest uitvaren om hier en daar, soms met extra trossen, schepen vast te leggen.

 
 

vrijdag 4 oktober 2013

Klus geklaard voor de Harlinger Brandweer!

De brandweer van Harlingen kan weer volop oefenen! Deze maand is door onze monteurs de oefenunit van de brandweer weer helemaal in orde gemaakt.








woensdag 25 september 2013

Oefening Lobith

Heel regelmatig worden er oefeningen m.b.t. olie-calamiteiten op het water gehouden. Deze keer op de Rijn ter hoogte van Lobith. Diverse systemen werden getest op bruikbaarheid op de rivier. Ook een drone werd ingezet voor overzicht vanuit de lucht.


 

 
 
 
 
 
 
 


 

 

woensdag 28 augustus 2013

Berging omgeslagen garnalenkotter bij Den Oever



Maandagnacht 26 augustus is de garnalenkotter IJM77 omgeslagen voor de haven Den Oever met 2 opvarenden, vader en zoon. Om hulp in te roepen is de zoon naar de Afsluitdijk gezwommen en heeft daar via een praatpaal alarm geslagen, terwijl de vader op de romp van het schip de hulpdiensten af heeft gewacht. Melding is via de ANWB doorgegeven aan de Kustwacht, waarna de reddingsboot is uitgevaren. Beide opvarenden maakten het goed.
De bergers van BDS-Harlingen zijn die nacht rond 02:00 uitgevaren met de “Nomad” om poolshoogte te nemen en eventuele uitstroom van olie tegen te gaan. Na overleg is er besloten om de kotter recht te trekken en naar droger water te slepen. Schip daar aan buitenkant afgesloten en begonnen met het leegpompen.
Rond dinsdagavond 22:00 uur konden de bergers van BDS terug met de kotter naar Den Oever, waar de resten olie en diesel weggepompt konden worden uit kotter.
 

 
 
 



 

 

zaterdag 3 augustus 2013

Zinkende kotter Atlantic Warrior - Hermeskade Harlingen



Op vrijdag 2 augustus ontvingen wij een melding betreffende de Atlantic Warrior. De kotter ligt gemeerd aan de Hermeskade hier in Harlingen en dreigde te zinken. Met onze boot de BDS Transporter zijn wij ter plaatse gegaan waar allereerst een oliescherm om het schip is geplaatst om eventuele lekkende olie in te dammen, en aansluitend zijn wij begonnen met pompen.


 
 
 
 
 

dinsdag 30 juli 2013

Berging potvis - gestrand op Terschelling




Op dinsdag 30 juli is in opdracht van Rijkswaterstaat de eerder gestrande en overleden potvis los gesleept van de zandbank voor Terschelling.

De potvis strandde  maandag op het strand van Terschelling, pogingen om het dier terug naar zee te krijgen mislukten helaas, waarna het dier maandagavond overleed. In overleg met de betrokken instanties werd besloten het dier naar het BDS-terrein in Harlingen te slepen. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van rederij Noordgat van Terschelling.

In Harlingen stonden inmiddels de medewerkers van Naturalis, de Universiteit van Utrecht en Imares klaar om te beginnen met het ontleden en onderzoeken van de potvis.