woensdag 28 augustus 2013

Berging omgeslagen garnalenkotter bij Den Oever



Maandagnacht 26 augustus is de garnalenkotter IJM77 omgeslagen voor de haven Den Oever met 2 opvarenden, vader en zoon. Om hulp in te roepen is de zoon naar de Afsluitdijk gezwommen en heeft daar via een praatpaal alarm geslagen, terwijl de vader op de romp van het schip de hulpdiensten af heeft gewacht. Melding is via de ANWB doorgegeven aan de Kustwacht, waarna de reddingsboot is uitgevaren. Beide opvarenden maakten het goed.
De bergers van BDS-Harlingen zijn die nacht rond 02:00 uitgevaren met de “Nomad” om poolshoogte te nemen en eventuele uitstroom van olie tegen te gaan. Na overleg is er besloten om de kotter recht te trekken en naar droger water te slepen. Schip daar aan buitenkant afgesloten en begonnen met het leegpompen.
Rond dinsdagavond 22:00 uur konden de bergers van BDS terug met de kotter naar Den Oever, waar de resten olie en diesel weggepompt konden worden uit kotter.
 

 
 
 



 

 

zaterdag 3 augustus 2013

Zinkende kotter Atlantic Warrior - Hermeskade Harlingen



Op vrijdag 2 augustus ontvingen wij een melding betreffende de Atlantic Warrior. De kotter ligt gemeerd aan de Hermeskade hier in Harlingen en dreigde te zinken. Met onze boot de BDS Transporter zijn wij ter plaatse gegaan waar allereerst een oliescherm om het schip is geplaatst om eventuele lekkende olie in te dammen, en aansluitend zijn wij begonnen met pompen.