woensdag 22 oktober 2014

Berging Spirit tijdens storm op 22 oktober




Woensdagochtend vroeg werden wij gealarmeerd betreffende een zinkende peilboot in de vluchthaven hier in Harlingen. Het ging om de 'Spirit'. Alleen de kop lag nog boven water.
 
Met onze 'Nomad' zijn wij direkt ter plaatse gegaan voor assistentie. Samen met sleepboot 'Theo' er eerst voor gezorgd dat de boot niet verder kon zinken, en daarna begonnen met het slepen naar de kade. Dit was vanwege het enorme gewicht onder water een behoorlijke klus!
 
Eenmaal aan de kant is de 'Spirit' uit het water getakeld met een gereedstaande kraan en zijn we begonnen met leegpompen. Om eventuele olieverontreiniging in het water zoveel mogelijk te beperken hebben wij uit voorzorg een oliescherm en olie-absorberend materiaal in het water geplaatst.
Nadat de boot leeg was gepompt is deze op een vrachtwagen geladen en afgevoerd, bekeken wordt nog of hij nog te redden is.
 
De berging trok veel belangstelling van publiek en pers, en werd zelfs met foto vermeld op de site van The New York Times!



 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

vrijdag 3 oktober 2014

Auto te water Tj. Hiddessluizen




Donderdagavond 30 september omstreeks 19:45 raakte door nog onbekende oorzaak een auto te water bij de Tjerk Hiddessluizen.

De auto kwam uit de richting van het centrum van Harlingen toen het uit de bocht vloog.
Daarbij raakte het een tegemoetkomende bestelbus en schoot vervolgens door het hekwerk van de brug en raakte te water. Gelukkig kon de inzittende op eigen kracht uit het voertuig komen.

Ons duikteam is later die avond ter plaatste gegaan en heeft de auto gelokaliseerd, waarna deze met een kraan uit het water getakeld kon worden.





Daarna is door ons technisch personeel een noodreparatie uitgevoerd aan het zwaar beschadigde hekwerk van de brug.


 
 


woensdag 9 juli 2014

Zwerfkei van meer dan 2 ton geborgen!

Op woensdag 8 juli ontvingen wij een melding betreffende een zwerfkei, waargenomen op een droog gevallen zandplaat achter de Inschot 1 (Waddenzee). 
We zijn daarop uitgevaren met ons kraanschip de BDS Transporter en ter plaatse begonnen de meer dan 2 ton wegende kei uit te graven. Door het slechte weer moesten de werkzaamheden woensdag worden gestaakt, maar donderdag is de kei, na te zijn voorzien van hijsogen, naar Harlingen gehaald.
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

donderdag 3 juli 2014

Tall Ship races Harlingen



Een prachtig gezicht in de Harlinger havens, al die inkomende zeilschepen die deelnemen aan de Tall Ship races 2014. Veel mensen op de been, een gezellige drukte met mooi weer!

Het Russische zeilschip "Mir" ligt afgemeerd bij ons voor de kade.
Het schip is gebouwd in 1987 op de scheepswerf van Gdansk in Polen. Het schip wordt gebruikt voor zeiltrainingen door de staatshogeschool voor zee-ingenieurs in Sint Petersburg. Daarnaast wordt het ingezet voor opleidingen in de maritieme wetenschappen en oceanografie.

De Mir staat bekend als een van de snelste windjammers in haar klasse en heeft vele overwinningen op haar naam staan. De Mir is uitgerust met een volledige ziekenzaal, met chirurg. Het schip heeft geen lieren of winches aan boord, er wordt dus traditioneel gezeild.

Hieronder een aantal foto's van het aanmeren van de Mir, waarbij de BDS-medewerkers hebben geassisteerd.







woensdag 7 mei 2014

Cruiseschip National Geographic Explorer

Op dinsdag 6 mei deed het cruiseschip "National Geographic Explorer" de haven van Harlingen aan. Bij binnenkomst 's middags rond een uur of half 1 heeft BDS geassisteerd bij het vastleggen van het schip en ook bij het vertrek 's avonds laat stonden onze mensen weer paraat om de touwen los te gooien! 






dinsdag 25 maart 2014

Aan het werk in de mosselcultuur!

 
Het is er weer tijd voor!
De MZI's (mosselzaadvang-installaties) worden weer uitgezet op de mosselpercelen in de Waddenzee. BDS assisteert daarbij met eigen kraanschip de 'BDS Transporter'.
(Zie ook ons bericht van oktober 2012, waarin meer wordt verteld over de MZI's.)
 
 
 







Vanuit de lucht gezien

dinsdag 25 februari 2014

BDS Autostalling

 
 
U vindt ons parkeerterrein aan de Westerzeedijk 7 te Harlingen, direkt naast de Aldi.
Meer informatie elders op onze website, onder het kopje: Autostalling.
 
 
 
 

 
 

donderdag 13 februari 2014

Vastleggen mv Progress

Onderstaand enkele foto's van het vastleggen van de "Progress" op 13 februari.
Het schip met een lengte van 118,9 meter is naar Harlingen gekomen voor reparatie.


 
Op de foto Edward Bakker