woensdag 22 oktober 2014

Berging Spirit tijdens storm op 22 oktober




Woensdagochtend vroeg werden wij gealarmeerd betreffende een zinkende peilboot in de vluchthaven hier in Harlingen. Het ging om de 'Spirit'. Alleen de kop lag nog boven water.
 
Met onze 'Nomad' zijn wij direkt ter plaatse gegaan voor assistentie. Samen met sleepboot 'Theo' er eerst voor gezorgd dat de boot niet verder kon zinken, en daarna begonnen met het slepen naar de kade. Dit was vanwege het enorme gewicht onder water een behoorlijke klus!
 
Eenmaal aan de kant is de 'Spirit' uit het water getakeld met een gereedstaande kraan en zijn we begonnen met leegpompen. Om eventuele olieverontreiniging in het water zoveel mogelijk te beperken hebben wij uit voorzorg een oliescherm en olie-absorberend materiaal in het water geplaatst.
Nadat de boot leeg was gepompt is deze op een vrachtwagen geladen en afgevoerd, bekeken wordt nog of hij nog te redden is.
 
De berging trok veel belangstelling van publiek en pers, en werd zelfs met foto vermeld op de site van The New York Times!



 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

vrijdag 3 oktober 2014

Auto te water Tj. Hiddessluizen




Donderdagavond 30 september omstreeks 19:45 raakte door nog onbekende oorzaak een auto te water bij de Tjerk Hiddessluizen.

De auto kwam uit de richting van het centrum van Harlingen toen het uit de bocht vloog.
Daarbij raakte het een tegemoetkomende bestelbus en schoot vervolgens door het hekwerk van de brug en raakte te water. Gelukkig kon de inzittende op eigen kracht uit het voertuig komen.

Ons duikteam is later die avond ter plaatste gegaan en heeft de auto gelokaliseerd, waarna deze met een kraan uit het water getakeld kon worden.





Daarna is door ons technisch personeel een noodreparatie uitgevoerd aan het zwaar beschadigde hekwerk van de brug.